interneta banka

Padomi drošai interneta bankas lietošanai

Neatkarīgi no tā, vai tā ir rēķinu apmaksa, naudas pārskaitījums vai fiksēta depozīta veidošana, internetbanka ļauj to izdarīt ātri un ērti. Tā vietā, lai dotos uz banku un gaidītu rindā, internetbanka ir padarījusi visas bankas funkcijas pieejamas ar dažiem klikšķiem.

Tomēr šī iespēja ir jāizmanto ļoti piesardzīgi, jo pastāv risks – krāpniecība, datu zādzība un citi riski. Mēs esam apkopojuši ieteikumus drošai internetbankas lietošanai:

Regulāri mainiet paroli

Pirmo reizi piesakoties savā internetbankas kontā, būs jāizmanto bankas norādītā parole. Tomēr, lai jūsu konts būtu drošībā, jums ir jāmaina šī parole. Turklāt regulāri mainiet paroli. Vēl svarīgāk ir pārliecināties, lai parole vienmēr būtu konfidenciāla.

Lai pieteiktos, neizmantojiet publiskos datorus

Izvairieties no pieteikšanās savā bankas kontā pie kopējiem datoriem kiberkafejnīcās vai bibliotēkās. Tās ir pārpildītas vietas, un ir lielāka iespēja, ka jūsu paroli var izsekot vai redzēt citi. Ja jums jāpiesakās no šādām vietām, noteikti notīriet kešatmiņu un pārlūkošanas vēsturi un izdzēsiet visus pagaidu failus no datora. Tāpat nekad neļaujiet pārlūkprogrammai atcerēties jūsu ID un paroli.

Nestāstiet nevienam savu paroli un datus

Jūsu banka nekad nepieprasīs jūsu konfidenciālu informāciju pa tālruni vai e-pastu. Tātad, neatkarīgi no tā, vai saņemat acīmredzamu tālruņa zvanu no bankas vai e-pastu, kurā tiek pieprasīta jūsu informācija, neatklājiet pieteikšanās informāciju. Izmantojiet savu pieteikšanās ID un paroli tikai oficiālajā bankas pieteikšanās lapā, kurai jābūt drošai vietnei.

Regulāri pārbaudīt savu kontu

Pēc jebkādu darījumu veikšanas tiešsaistē pārbaudiet savu kontu. Pārbaudiet, vai no jūsu konta ir atskaitīta pareizā summa. Ja redzat summas neatbilstības, nekavējoties informējiet banku.

Vienmēr izmantojiet licencētu pretvīrusu programmatūru

Lai pasargātu datoru no jauniem vīrusiem, vienmēr izmantojiet licencētu pretvīrusu programmatūru. Pretvīrusu programmatūras pirātiskas versijas var būt pieejamas bez maksas, taču tās var neaizsargāt jūsu datoru no jauniem vīrusiem, kas izplatīti tiešsaistes pasaulē.

Kad nelietojat datoru, atvienojiet interneta savienojumu

Lielākā daļa lietotāju datorā neatvieno interneta savienojumu, kad to neizmanto. Ļaunprātīgi hakeri var piekļūt jūsu datoram, izmantojot interneta savienojumu, un nozagt jūsu konfidenciālo bankas informāciju. Lai jūsu dati būtu aizsargāti, pārliecinieties, ka esat atvienojies no interneta, kad tas nav nepieciešams.

Ievadiet savu internetbankas URL

Drošāk ir pārlūkprogrammas adreses joslā ierakstīt bankas URL, nevis noklikšķināt uz e-pastā norādītajām saitēm. Ir gadījumi, kad krāpnieki sūta e-pastus ar krāpnieciskām vietņu saitēm, kas ir veidotas tieši tāpat kā bankas sākotnējā vietne.