E-nauda un Mobila Banka

Attēlu rezultāti vaicājumam “mobile banking”

Kad es runāju konferencēs ar cilvēkiem, kas izmanto mobilos tālruņus kā finanšu pakalpojumu sniedzēus, man bieži jautā, kāda ir atšķirība starp e-naudu, mobilo naudu, mobilo banku, un virkni citu saistītu terminu. Tas ir labs jautājums. Cilvēki šīs lietas jauc. Un tas ir pamatoti, jo nav universāli pieņemtas definīcijas. Kaut arī šī sadrumstalotība var nebūt svarīga, tas var būt kritiski starptautiskā regulējošā līmenī, kā arī, kad potenciālie darījuma partneri cenšas viens otru saprast.

In mēģinājums, lai radītu kādu skaidrību par terminoloģiju, es izpētītas dokumentus no domas līderiem e-naudas un branchless banku telpu, lai redzētu, vai es varētu atrast konsekvenci starp lietotajiem terminiem. Turpmāk sniegtie definīcijas rezultāts šiem centieniem. Raksti no CGAP, GSM asociācija, un Eiropas Savienībai ir visi parādi stipri. (Jūs varat atrast saites uz visiem noteikumiem, kas ir pieņemti tieši no izejmateriāla.)

Vai jūs domājat, ka tā dažus vienprātība terminoloģiju, būtu nozīmīgs solis nozares? Kā jūs mainīt definīcijas, ka esmu ievērojis, lai padarītu tos vispārēji pieņemama? Jūsu komentāri un domas ir apsveicami.

E-nauda

Eu definīcija Vienkārši runājot, elektroniskā nauda vai e-nauda elektroniskā alternatīva naudā. Tā ir naudas vērtību, kas tiek glabāta elektroniski, saņemot naudas līdzekļus, un kas tiek izmantots, lai veiktu maksājumu darījumus. E-Naudu var saukt par kartēm, ierīces, vai uz servera. Kā piemērus var minēt iepriekš samaksāts kartes, elektroniskās naudas maki, piemēram, M-PESA Kenijā, vai tīmekļa pakalpojumus, piemēram, PayPal. Tā, piemēram, e-naudas var kalpot jumta termins vairākām konkrētākiem elektronisko vērtības produktiem un pakalpojumiem.

Eiropas Savienība (ES) ir iesaistīta definējot terminus, kas saistīti ar e-naudas kopš 2000. gada, kas ir daudz vairāk laika, nekā daudzās citās valstīs vai reģionos. Šādas definīcijas tiek iekļautas jaunākajā ierosinātās direktīvas no ES.

Mobilie Finanšu pakalpojumi

Mobilie Finanšu pakalpojumi vai MFP ir vēl plašs termins, kas attiecas uz finanšu pakalpojumu klāstu, kas var piedāvāt pa mobilo tālruni. Trīs no vadošajiem formas MFP ir mobili naudas pārskaitījums, mobilie maksājumi, un mobilo banku.

Mobilo Naudas pārskaitījumu  Pakalpojumi kuru klienti izmanto savu mobilo ierīci, lai nosūtītu un saņemtu naudas vērtību – vai, vienkāršāk sakot, pārskaitīt naudu elektroniski no vienas personas uz otru, izmantojot mobilo tālruni. Gan iekšzemes pārskaitījumiem, kā arī starptautiskā vai pārrobežu, pārvedumi ir naudas pārvedumu pakalpojumus.

Mobilie tuvuma maksājumiem iesaistīt mobilais tālrunis tiek izmantots, lai veiktu maksājumus pārdošanas termināla. Šādos gadījumos, mobilais tālrunis var sazināties izmantojot bezkontakta tehnoloģijām. Mobilie attālinātie norēķini iesaistīt, izmantojot tālruni kā mehānisms, lai iegādātos mobilo saistītus pakalpojumus, piemēram, zvana signālus, vai kā alternatīvu maksājumu kanālu preces pārdotas tiešsaistē. Mobilie rēķinu apmaksu mēdz pieprasīt starpsavienojumu ar bankas kontā saņēmēja uzņēmējdarbību, un līdz ar to ir uzskatāms par daļu no mobilo banku.

Mobilo Banku. Savienojums starp mobilo telefonu un personāla vai darījumu kontā. Mobilo banku ļauj klientiem izmantot savu mobilo tālruni kā citu kanālu, lai to banku pakalpojumiem, piemēram, noguldījumus, anulēšanu kontu pārvedumu, rēķinu apmaksai, un bilances izmeklēšanu. Lielākā daļa mobilo banku pieteikumi ir piedeva, jo tie nodrošina jaunu piegādes kanālu esošajiem bankas klientiem. Pārveidojoša modeļi integrēt kam nav darījumu konta populāciju formālajā finanšu nozarē.